'444 év'

Michelangelo/Shakespeare

A '444év' pályázatot hirdet minden alkotó ember számára.

1564 volt és tél és február , –
Itália kék egén borús hófelhők lomháskodtak, és a
tompafényű hidegben suttogva terjedt a hír, hogy
meghalt a komor mester, Buonarroti Michelangelo;
és csönd és csönd és csönd és a ködös Albionban
felsírt egy újszülött, a kicsi Bill Shakespeare , –
és április volt és tavasz és 1564

Többezer év végtelen számú alkotóművésze között Michelangelo és Shakespeare jelentősége a "kategórián-felüli-kategóriába" tartozik; alakjuk közös megidézése alkalmat ad arra, hogy a koncept mentén magáról a Művészetről, a Művészetnek az emberiség történetében betöltött kiemelt szerepéről gondolkozzunk el. 1564-nek 2008 pontosan a 444-ik évfordulója, - az erről megemlékező konceptuális kiállítás 2008 végén (november 20-december 28.) az emlékév elteltét is rögzítve valósul meg a Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum Templomterében.

A koncept alapeleme a - pátoszra és/vagy iróniára; mítoszra és/vagy mesére egyaránt nyitott - kulcsmondat; erre "válaszolnak", ezt értelmezik, ezt dolgozzák föl a művészeti akció résztvevői a saját alkotói területük eszközeivel.


A pályázat tárgya: 4×4×4 nap alatt megalkotandó
44×44×44 cm-es, tematikus tér-darab


A zsűri által kiválasztott 44 pályamunka szerepel a '444 év' című konceptuális kiállításon.

Benyújtható - mindenfajta kötöttség (műfaj, technika, anyag, stb.) nélkül - minden olyan alkotás, amely megfelel a pályázat művészi koncepciójának, a kiállíthatóság követelményeinek, s betartja a megadott méreteket.

A pályázat jeligés. A jeligét (és csak a jeligét) az alkotás alján kérjük feltüntetni, valamint egy mellékelt,lezárt borítékon, amely a művész nevét és közvetlen elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím) tartalmazza.

Beadási határidő: 2008. november 13. 10-16 óra között, Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum (1037 Bp. Kiscelli út 108.)

A zsűri kiválasztja a kiállításon résztvevő 44 alkotást, s november 17-én a honlapon közzéteszi a névsort. A zsűri tagjai: Eleőd Ákos építész, koncept-alkotó (444év), Fitz Péter művészettörténész, igazgató (Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum), B. Nagy Anikó művészettörténész (Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum)

A kiállítás megnyitója: 2008. november 20.
További információ: www.444ev.hu