Tisztelt olvasó!

Ön most az Udvarhelyi Híradó 1877-ben megjelent első évfolyamának számait "lapozhatja" és olvashatja.
A közzétett anyagot nemcsak történészeknek, kutatóknak szánjuk, hanem minden udvarhelyinek és környékbelinek, akit érdekel, hogy mi is történt 129 évvel ezelőtt a székely anyavárosban. Ugyanakkor azon Udvarhelyről elszármazottakhoz is szól ez a gyűjtemény, akik a Budvár és a Szarkakő árnyékából indultak, és ma a nagyvilágban szétszóródva élnek Ausztráliától Svédországon át Vancouverig.
A lap oldalain felelevenített események, személyek emléke már a múlté. Legtöbbnek még az emlékét is eltörölte az idő múlása. Ám elolvasva egy-egy politikai, gazdasági, vagy kulturális tartalmú cikket, apróhirdetést, rövidhírt egy jótékonysági bálról, egy betöréses lopásról, vagy egy árlistát, amelyből többek között megtudhatjuk, mennyibe került a zab, a szalonna, a tűzifa, stb., óhatatlanul részeseivé válunk annak a korszaknak. Csak a számítógép képernyője és billentyűzete láttán zökkenünk vissza a mába, érezve, hogy ha semmi megfoghatóval nem is lettünk gazdagabbak, de a jó értelemben vett "lokálpatriotizmusunk" megerősödött, ezért büszkék lehetünk arra, hogy így, vagy úgy, de közünk van a Küküllő-parti városhoz.
Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok jártak Róth András Lajos, Porsche László, valamint alulírott, székelyudvarhelyi polgárok fejében, amikor ezt az anyagot készítették.
Továbbá mindhárman ezzel a munkával fejezzük ki tiszteletünket Szakács Mózes felelős szerkesztő és Becsek Dániel kiadó emléke előtt, akik a következő szöveggel indították első útjára az Udvarhelyi Híradót:
"Ugy vélekedvén, hogy Udvarhelymegye százezernyi népének bajaival szemközt talán hasznos tényező lehetne egy olyan hetilap, mely tartózkodván a politikától, leginkább a közmivelődés, közgazdaság és közegészség térein mozogna: elhatároztuk
"UDVARHELYI HIRADÓ"
címen egy hetilap indítását …"

Elhatározták, és az Udvarhelyi Híradó megszületett.
Jó olvasást!

Tisztelettel,
Veres Péter

Erdélyi Művészet főoldal